"Extra inspanningen gedaan om 9.500 kinderen te leren zwemmen”

Sportoase creëerde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar extra plaatsjes in hun zwemschool, om zo wekelijks 9.500 kinderen de nodige technieken te kunnen aanleren.

Met de zomervakantie in aantocht, breekt er weer een drukke periode aan waarin vele gezinnen verkoeling komen zoeken in het zwembad. Om al die gezinnen met kinderen veilig en zorgeloos te kunnen ontvangen, werd er de afgelopen periode binnen Sportoase extra ingezet op zwemveiligheid. “Door meer capaciteit te creëren binnen onze zwemscholen, slaagden we erin om voor 9.500 kinderen wekelijks een zwemles te voorzien”, klinkt het bij Michaël Schouwaerts, algemeen directeur van Groep Sportoase.

De laatste dagen trokken meerdere experten nogmaals aan de alarmbel wat betreft de zwemtechniek van kinderen. Door de invloed van de corona-epidemie, het gebrek aan vrij zwemwater en de stijgende energieprijzen, zagen vele scholen zich genoodzaakt om hun georganiseerde zwemlessen te schrappen, waardoor vele kinderen lange tijd niet meer konden zwemmen. Specialisten wezen hierbij dan ook op de mogelijke gevaren hiervan met een drukke zwemzomer in aantocht.

Meer capaciteit een must

Bij Sportoase viel die roep om extra veiligheidsvoorzieningen alvast niet in dovemans oren. Zij creëerden in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar extra plaatsjes in hun zwemschool, om zo wekelijks 9.500 kinderen de nodige technieken te kunnen aanleren.

“Het was een stap die we als gezondheidsgroep voor onszelf verplicht waren om te nemen”, klinkt het daarover bij Michaël Schouwaerts. “Er is al sinds lange tijd een zeer grote vraag naar zwemlessen, met gigantische wachtlijsten tot gevolg. Met deze uitbreiding zorgden we er zo niet alleen voor dat meer kinderen veilig leren zwemmen, maar ook dat mensen op de wachtlijst in de toekomst sneller aan bod zullen komen. Zo zetten we in één klap twee extra stappen richting meer zwemveiligheid. Want zwemmen is in de eerste plaats een hele fijne en ontspannende activiteit, maar je kan niet ontkennen dat het er ook eentje is die een zeker risico inhoudt. Het is een ingewikkelde motorische activiteit, die je niet zomaar onder de knie krijgt. Het vraagt automatisme van je lichaam en dat kan je alleen maar bereiken als je de technieken kan blijven herhalen. Om die ondersteuning zo goed mogelijk te kunnen blijven aanbieden, was inzetten op extra capaciteit dan ook een absolute must.”

This image for Image Layouts addon

Lees ook
Het belang van sporten voor je gezondheid is duidelijk diep doorgedrongen

Lees het artikel

Extra evacuatieoefening met bezoekers

Voor een veilige zwemzomer rekenen ze bij Sportoase echter niet enkel op de bijgeschaafde zwemtechnieken van hun extra leerlingen, maar ook op hun aangescherpte en heropgefriste procedures. “De laatste week van juni hielden we nog een algemene evacuatieoefening met bezoekers, waarbij we onze veiligheidshandboeken aan een extra praktijktest onderwierpen. Daarnaast namen we bij al onze medewerkers ook nog een extra ondervraging van het veiligheidsplan af en voorzagen we ook een extra maandelijkse opleiding met het oog op de zomervakantie. Voor de veiligheid van onze bezoekers willen we dan ook niets aan het toeval overlaten.”

Aanvullend op deze voorzorgsmaatregelen, voorziet Sportoase ook nog enkele extra veiligheidsvoorschriften, waarmee ze borg willen staan voor een veilige zwembeleving. Zo voorziet het tal van displays in de inkomruimtes en het zwembadgedeelte met praktische tips en regels. “Op die manier willen we al onze bezoekers er attent op maken dat ook zij een belangrijke rol spelen in het creëren van een veilige zwembeleving. Goede veiligheid begint en eindigt ook bij het gedrag en de houding van de bezoekers zelf. Door onder andere de instructies van onze redders te volgen en altijd te zorgen voor begeleiding van een volwassene bij kinderen onder de 10 jaar, dragen we zo allemaal ons steentje bij aan een veilige en gezellige zwemzomer.”

Meer persberichten