6 tips om sportblessures te voorkomen

Sporten is gezond, maar wat met blessures? Om lang te kunnen genieten van bewegen en je favoriete sport, is het belangrijk om blessures geen kans te geven. Met onze 6 geweldig handige tips is dat geen probleem.

 

Alles begint bij een goede opwarming …

In hun enthousiasme vergeten vele beginnende sporters om op te warmen.  Je wil meteen een heel eind gaan lopen, intensief gaan sporten of je uithouding gaan testen op de fitnesstoestellen. Geweldig! Maar warm toch eerst maar rustig op, met voldoende aandacht aan alle spiergroepen. Als je gaat lopen, begin dan eerst met even rustig rond te wandelen en op te bouwen naar een jogtempo. Om echt goed op te warmen, moet je minstens 15 à 20 minuten licht inspannend bewegen.

 

… en een degelijke cooldown

Ook het afkoelen van de spieren wordt nog veel te vaak vergeten. Rustig uitlopen en wandelen na een stevige loopsessie draagt bij tot een goed herstel van de spieren omdat het ervoor zorgt dat de melkzuren die zich in je spieren hebben opgehoopt, afgevoerd worden. Stretchen doe je ook beter na het sporten dan ervoor. Voor je begint zijn je spieren nog koud en kort, nadien zijn ze warm en verlengd. Dat is het perfecte moment om te stretchen. Maak het deel van je sportroutine en je verkleint meteen het risicio op blessures.

 

Rust!

Vergeet niet om je lichaam op tijd en stond de nodige rust te gunnen. Te veel sport kan je spieren en gewrichten overbelasten. Las eens een pauzedag in om je lijf goed te laten ontspannen. Zelfs als je een intensief trainingsschema wil volgen, is het belangrijk om er een rustdag in te passen. Zoek ook niet elke keer je grenzen op, maar verleg ze langzaam onder begeleiding.

 

Zorg voor goed materiaal …

Bij Sportoase zijn alle voorzieningen natuurlijk van uitstekende kwaliteit, maar jij moet uiteraard zelf zorgen dat je goede, aangepaste sportschoenen hebt. Kies voor schoenen waarin jij je goed voelt en die voldoende grip en ondersteuning bieden. Blessures in de knieën of rug zijn dikwijls te wijten aan slecht schoeisel. Als je van plan bent intensief te gaan sporten, informeer je dan bij een podoloog of een expert uit de sportwinkel.

 

… en laat je begeleiden door een professionele coach

Bij Sportoase bekijken we samen met jou wat je wensen zijn en hoe we een trainingsschema op maat kunnen opstellen. Welke sport je ook voor ogen hebt, hetzij in onze individuele- en groepslessen of in de fitness, er zijn altijd professionele coaches aanwezig om je te helpen. Een juist gebruik van de aanwezige materialen en fitnesstoestellen is namelijk ook van groot belang om blessures te voorkomen.

 

Klachten, problemen, bezorgdheden? Vraag raad!

Krijg je ergens last van of wringt er iets tegen, beschouw het dan als een waarschuwingssignaal van je lichaam. Neem op tijd gas terug, voor je chronisch overbelast raakt. Neem geen pijnstillers om toch door te kunnen gaan, maar kies voor rust en raadpleeg je dokter als de klachten aanhouden.

Met bovenstaande 6 makkelijke tips ben jij helemaal klaar om blessurevrij te gaan sporten. Welke sport ook jouw voorkeur geniet, bij Sportoase staan professionele begeleiders klaar om je te helpen en te coachen.

Waar wacht je nog op?

Boek hier je vrijblijvende dagpas Fitness


Gepubliceerd in: Blog

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en promoties

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief! Vul hieronder je e-mailadres in en kies de vestiging waarvan je de nieuwsbrief wenst te ontvangen.

Meer blog artikelen