Bananen bij het sporten: een goede gewoonte?

Zijn bananen nu echt dé snack voor bij het sporten of zijn ze ongezonde dikmakers? Heel wat sporters zweren bij een banaan als de ultieme snack voor, tijdens én na hun inspanning. Daarnaast zijn er ook tegenstanders die vinden dat we al die suikers beter links laten liggen.

Het klopt wel dat bananen meer suikers en calorieën bevatten dan de meeste andere fruitsoorten, maar tegelijk bevatten ze ook heel wat andere nuttige voedingsstoffen. Zo zitten bananen boordevol antioxidanten, vezels, kalium en vitamine C en B6.

Een onrijpe, nog groene banaan bevat ongeveer 1 procent suiker. In een rijpe banaan is dat suikergehalte al gestegen tot 20 procent. Bananen zijn daardoor dus even efficiënt als de gemiddelde sportdranken. Die bevatten voornamelijk suiker en water, maar verder weinig vitaminen. Na het eten van één banaan heb je al 33 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Die vitamine zorgt voor een goede weerstand en heeft een positieve invloed op je zenuwstelsel.

Euforie en energie

Onderzoek toont aan dat het eten van een banaan ervoor zorgt dat je lichaam dopamine aanmaakt. Die stof zorgt ervoor dat we ons euforisch gaan voelen en minder honger hebben. Een banaan zorgt dus snel voor een verzadigd gevoel. Daarnaast stimuleren bananen ook de aanmaak van serotine, een stof die ons gelukkig en energiek maakt. Dat helpt natuurlijk om extra gemotiveerd te zijn om te gaan sporten en ook langer vol te houden. Voor het sporten kan je je banaan perfect combineren met havermout of volkorenbrood voor extra vezels. Probeer er wel voor te zorgen dat er minstens twee uur zit tussen je maaltijd en je work-out, anders loop je het risico je maag te overlasten.

Verder zijn bananen ook de ideale oppeper tijdens je work-out. Als we ons tijdens het sporten moe beginnen te voelen, komt dat dikwijls door een tekort aan water en koolhydraten. Drink op dat moment eens goed door van je drinkbus en eet een banaan. Je lichaam zal zich snel herstellen en je kan er weer tegenaan. De suikers in de banaan zorgen voor een energieboost. Ook de nieuwe dosis dopamine en serotine zorgt voor een boost in je euforische en energieke gevoel.

Het natuurlijke middel tegen spierkrampen

Heb je last van een spierkramp tijdens het sporten? Ook dan kan een banaan helpen! De fruitsoort is rijk aan magnesium, wat de overdracht van prikkels in de spieren regelt en dat pijnlijke gevoel vermindert. De magnesium zorgt er verder ook voor dat je bloedvaten zich verwijden en je een betere doorstroming krijgt. Bij spierkrampen kan een banaan er dankzij haar hoge gehalte aan magnesium dus voor zorgen dat de spierpijn afneemt en je spieren weer kalmeren. Wist je trouwens dat een banaan om dezelfde reden ook het perfecte voedsel is bij een kater? We geven het maar mee.

Tot slot is een banaan ook geschikt als snack na het sporten. Doordat bananen kalium bevatten, helpen ze je spieren en zenuwen te herstellen na de inspanning. Vergeet ook zeker niet voldoende water te drinken en voeding met eiwitten te eten. Combineer je portie banaan na het sporten met een portie kwark en noten of maak er een smoothie van met yoghurt.

We kunnen eigenlijk dus zowel de voor- als tegenstanders van bananen gelijk geven. Ja, ze bevatten veel suikers en calorieën, maar die suikers kan je goed gebruiken voor een stevige energieboost. Bovendien zorgen alle andere voedingsstoffen in bananen voor heel wat voordelen tijdens het sporten.


Gepubliceerd in: Blog

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en promoties

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief! Vul hieronder je e-mailadres in en kies de vestiging waarvan je de nieuwsbrief wenst te ontvangen.

Meer blog artikelen