Wat eet en drink je het best voor je gaat sporten?

Voeding is een van de belangrijkste zaken die een impact hebben op je manier van sporten. Het juiste eten en drinken alvorens je begint te sporten, heeft een enorm positieve invloed op je prestatie. Naast wat je eet en drinkt, is ook het tijdstip waarop je dat doet heel belangrijk. Eet ongeveer 3 uur voor je gaat sporten en drink daarbij zeker een halve liter water.

Kleine of grote maaltijd?

Wat je eet voor het sporten en de hoeveelheid ervan hangen af van de intensiteit en de duur van je training. Indien je gaat voor een korte, rustige inspanning kan je best iets kleins eten voor je begint te sporten, zoals een banaan of een granolareep. Wanneer je gaat voor een langere sportbeurt is het aan te raden om 3 tot 4 uur op voorhand een stevige maaltijd te eten om genoeg energie te kunnen verzamelen. Tijdens een lange training is het ook een aanrader om tussendoor nog wat extra energie op te nemen. Daarvoor zijn energierepen, sportgelletjes of andere kleine snacks zeker en vast een goed idee.

Kan je sporten op een lege maag?

Het is echt niet verstandig om te sporten op een lege maag. Als je dat toch doet, zullen je spieren over minder energie beschikken. Daarnaast heeft het ook een negatief effect op de opbouw van je spieren. Naarmate je over minder energie beschikt, zal je ook geneigd zijn om sneller te stoppen met sporten. Sommigen denken dat niet eten en drinken voor het sporten zal zorgen voor een snellere vetverbranding, maar zo werkt het jammer genoeg niet. Bij een tekort aan energieopname kan het zelfs gebeuren dat je flauwvalt door een enorme daling van het glucosegehalte in je bloed.

Een van de grootste problemen tijdens het sporten is uitdroging. Wanneer je je zwaar inspant, verlies je enorm veel vocht. Het is dus van groot belang om voldoende water te drinken alvorens je begint te sporten.

Wat vermijd je best voor het sporten?

Het is zeker en vast af te raden om voor het sporten alcohol, vettig voedsel, erg pikante voeding of cafeïnedrankjes op te nemen. Wanneer je een van die zaken toch consumeert voor het sporten, zal dat een zeer negatieve invloed hebben op je prestatie. Ook het gebruik van snelle suikers voor je begint te sporten, kan je best beperkt houden. Langs de andere kant kunnen die suikers je wel redden wanneer je tijdens het sporten in een suikerdip terechtkomt. Denk dus goed na over wat je eet en drinkt voor je aan je training begint.


Gepubliceerd in: Blog

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en promoties

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief! Vul hieronder je e-mailadres in en kies de vestiging waarvan je de nieuwsbrief wenst te ontvangen.

Meer blog artikelen